петък, 6 септември 2013 г.

Какво е за вас часовникът, украшение или необходимост?


Часовникът е инструмент, който ни служи да отмерваме по-точно времето и задоволява естествената ни нужда за планиране на нашия ден. Днес изборът ни на добър часовник се усложнява от голямото разнообразие на марки, модели, дизайн и многобройни функции, събрани в един толкова сложен механизъм. И все пак не е ли това по-добрият вариант? Клиентите и бъдещите купувачи на часовници наистина в един момент може да са доста объркани от голямото предлагане. Но така те имат значително по-добър избор от модели и цени. Повечето хора гледат визията на часовника и разбира се това колко струва. Но в днешни дни положението е такова, че всеки може да си позволи часовник. Часовници носят от президента, през депутатите до боклукчиите и продавачите на обувки. Да разбира се не всеки може да си позволи часовник за хиляди левове. Така за всички нас обикновените българи са създадени тези евтини часовници, които обаче впечатляват с качеството и най-вече с атрактивния си дизайн.


В сърцето на всеки часовник е механизмът, отчитащ времето, другите детайли, от които е съставен часовника са: короната (тялото в което е поставен механизмът), стъкло и верижка. Цената и качеството на часовника се определя основно по неговия механизъм, но не само. Важни са и материалите на изработка. Така например верижките могат да бъдат от стомана, кожа, силикон или пък злато, според вкуса и възможностите на купувача. Стъклото трябва да е достатъчно издръжливо и да предпазва от надраскване.

Ръчните часовници са най-разпространени и удобни. Те могат да са с дигитално или аналогово показване на часа, да са изработени от метал, пластмаса, кожа или благородни метали (злато, сребро, платина), да работят под вода, в много случаи под 100 м. Механизмът на часовника може да е изцяло механичен или задвижван от електричество. Според начина ви на живот и най-вече стила, вие сами може да решите от какъв часовник имате нужда и дали той за вас е просто украшение или истинска необходимост.


Скъпите модели се отличават с по-добра изработка, направени са от благородни метали, имат кристално стъкло и скъпоценни камъни във механизма за по-точна работа, освен това са пригодени да работят под вода. Спортните часовници пък често се правят от пластмаса и гума, с дигитално показване на часа са и предлагат много функции като аларма, хронометър, показване на дата и ден, дори калкулатор. Прието е часовникът да се носи на лявата ръка, но се предлагат и модели за тези, които ги носят на дясната ръка. И все пак всеки е свободен да прави каквото си иска, напоследък се забелязва нова модна тенденция да се носят часовници и на двете ръце. Ние не възприемаме много добре това, но всеки има право на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар